Rosacea

VAD ÄR ROSACEA OCH VARFÖR FÅR MAN DET?

Känslig + Blossande Hud = Rosacea?

Vad är egentligen Rosacea och går det att behandla en rosaceahud?

Vad ska man tänka på och vad ska man undvika. Jag hjälper dig att reda ut hur du på bästa sätt tar hand om din hud om du misstänker tat du drabbats av rosacea.

VAD ÄR ROSACEA?

Ett rosaceatillstånd är en kronisk inflammatorisk hudåkomma som får de centrala partierna av ansiktet att bli röda. Den förekommer oftare hos kvinnor än hos män och är speciellt vanlig bland ljushyade personer. Problematiken startar vanligtvis i medelåldern eller senare och tenderar att flamma upp i omgångar.

Det verkar finnas en genetiskt betingad tendens till rosacea. Det är i nuläget okänt varför man drabbas av rosacea, men mekanismen är att blodkärlen i ansiktet blir överkänsliga mot olika yttre och inre faktorer. Cirkulationen ökar och huden blir inflammerad. De typiska symtom som uppstår vid rosacea är rodnad och svullnad som successivt leder till en brännande känsla ansiktet. Kan även synas vidgade blodkärl, inflammerade knottror och varblåsor. I många fall kommer utslag och rodnad i skov, men att huden där emellan är röd men “under kontroll”.

UTSLAG AV ROSACEA

Rosaceautslag förväxlas ofta med akne och kallas ibland vuxenakne, vilket är helt felaktigt. Det är två helt olika tillstånd, som skiljer sig på många sätt. Rosaceautslagen kommer nästan uteslutande i ansiktet, till skillnad från akne som kan förekomma på andra delar av kroppen. Det vanligaste är symtom på kinderna, runt näsan, pannan och på hakan.

Rosacea kan även drabba ögonen, som då blir inflammerade och röda och kallas då okulär-rosacea. Denna typen av symptom kan man behandla med ögondroppar för att motverka den torra och irriterade känslan i ögonen. Viktigt dock att hålla uppsyn över sin rosacea om man drabbats av den okuläratypen då en ihållande, obehandlad okulär-rosacea kan ge ärr på hornhinnan vilket i sin tur kan leda till ljuskänslighet och “dimmig” syn.

Huden kan i vissa fall även bli förtjockad, om det sker på näsan kallas det rosaceatillståndet rhinophyma. Detta tillstånd dyker upp efter en kronisk och ihållande rosacea och inte på grund av alkohol som man tidigare trott. Förr i tiden kallade man tillståndet helt felaktigt för fyllenäsa men idag vet vi att vem som helst kan drabbas av detta, vare sig man dricker alkohol eller inte. Det kan finnas en ärftlig aspekt i tillståndet. Rhinophyma är inte farligt omen många kan tycka att det är jobbigt på det estetiska planet då symptomen ibland blir väldigt framträdande. Det smittar givetvis inte.

Tillståndet gör näsan röd och uppsvälld, och eftersom talgkörtlarna blir överaktiva blir näsan speciellt fet och porerna framträdande. Detta fenomen förekommer oftare hos män än hos kvinnor med rosacea och uppträder oftast först vid 30-årsåldern eler senare.

Har man drabbats av rhinophyma så ska man undvika samma saker som vid en rosaceadiagnos. Bland annnat stark mat, alkohol, sol och stress kan trigga symptomen.

Denna typ av rosacea behandlas med antibiotika, i mer omfattande fall kan kirugi och laser vara behjälpligt för att bli av med tillståndet.

Akne däremot beror på ökad talgproduktion och tilltäppta porer och huden blir ofta fet, men rosacea ger oftast en mer torr och känslig hud. Detta tillstånd är vanligast hos kvinnor i 30- och 40-årsåldern. Så mycket som 10 procent av den svenska befolkningen lider av rosaceabesvär, som är mer vanlig i norra delen av Europa än i den södra.

SYMPTOM PÅ ROSACEA

Symtomen för rosacea kan till en början vara att huden i ansiktet börja rodna tillfälligt – ofta efter det att man druckit en het dryck eller alkohol, ätit kryddstark mat eller kommit in i ett mycket varmt rum. Denna tillfälliga rodnad kan utveckla sig till en mer eller mindre permanent rodnad i hyn. Den drabbar oftast näsan, pannan, kinderna och/eller hakan. Rodnaden kan åtföljas av utslag eller kvisslor som påminner om akne, men man får inga vita eller svarta pormaskar som vid akne.

Ett annat symptom vid rosacea är att man kan utveckla synligt ådernät (telangiectasia) i ansiktet. Detta kallas ofta felaktigt brustna ådror och är små tunna synliga röda blodkärl nära hudytan.

STÖRSTA ANLEDNINGARNA TILL ATT DU FÅR ÖKADE ROSACEABESVÄR

Man vet som sagt inte varför vissa drabbas men man kan lindra besvären, både med produkter men också en ändrad livsstil.

STRESS

Det har visat sig att stress har mycket att göra med utvecklingen av Rosacea, akne, psoriasis, eksem och andra vanliga hudproblem. Utsläppet av hormonet kortisol skapar en obalans som visar sig i form av förändringar på huden.

VARMA DRYCKER & ALKOHOL

Både kaffe och alkohol vidgar blodkärlen, vilket förvärrar problemen hos en rosaceahud. Detta kan ge upphov till ett nytt skov och göra att de blodkärlen som ligger ytligt vidgas ytterligare.

TEMPERATURVÄXLINGAR – KRAFTIG KYLA ELLER VÄRME

När man utsätter huden för temperaturväxlingar så förvärras tillståndet i huden.